Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Наверх
Курс НБУ
 

Підприємці вимагають скасувати застарілу норму витрати палива для автомобілів

Четверг, 18 Октябрь 2018 10:18

Союз українських підприємців (СУП) ініціює зміни до законодавства щодо спрощення норм витрат палива і мастильних матеріалів.

Зокрема, ці норми пропонується не застосовувати до підприємців, а поширювати виключно на держпідприємства Міністерства інфраструктури.

Про це повідомила співголова комітету СУП з розвитку підприємництва Тетяна Паламарчук в коментарі Інтерфакс-Україна.

"Не дивлячись на наявність первинних документів для списання палива (наприклад, дорожніх листів), контролюючі органи вимагають дотримуватися вимог наказу, який, по-перше, вимагає додаткових документів, по-друге, містить граничну міру споживання палива, яку підприємство не може перевищити", - пояснила вона.

За її словами, часто надходять звернення від підприємців про проблеми з практичним застосуванням наказу №43 Міністерства транспорту від 1998 року, який регулює добові норми витрат палива і мастильних матеріалів для підприємств.

"Основна проблема - в донарахуваннях податкових зобов'язань при проведенні документальних перевірок", - сказала Паламарчук, додавши, що в той же час суди стають на бік підприємців.

Згідно з наказом №43, для нових моделей автомобілів або авто оригінальних конструкцій, що не входять в перелік цього документа, встановлюються тимчасові індивідуальні норми витрат палива. Розробку таких норм підприємства замовляють у держпідприємства Госавтотрансдіпроект, проте вони дійсні тільки для конкретного підприємства і тільки на строк до року, пояснила вона.

"Якщо у підприємства є автомобіль, його керівництво точно знайоме зі складністю цієї процедури. Зокрема, ми сумніваємося в необхідності щорічного платного замовлення тимчасових індивідуальних норм витрат палива і мастильних матеріалів для кожної більш-менш нової моделі авто на підприємстві. Питання викликає і заниження цим держпідприємством таких норм в порівнянні з тими, які декларує виробник, не кажучи вже про значне заниження в порівнянні з фактичними витратами", - коментує Паламарчук.

Окремої уваги, на її думку, заслуговує неможливість підприємства в повному обсязі списати фактичні витрати палива. У той же час суди з цього питання приймають рішення на користь платника податків, посилаючись на те, що наказ №43 не пройшов державну реєстрацію в Мін'юсті і не є обов'язковим до виконання, на чому наполягають Мінінфраструктури та Державна фіскальна служба.

"Суди вказують і на те, що норми наказу №43 не застосовуються до фізичних осіб-підприємців, оскільки їх норми можуть стосуватися тільки юридичних осіб і тільки тих, які належать Мінінфраструктури", - відзначає експерт СУП.

Поряд з цим асоціація також звернулася до Мінінфраструктури з пропозицією перейти на електронний документообіг в транспортній сфері та ввести електронну товарно-транспортну накладну (ТТН) у внутрішніх перевезеннях вантажів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%