Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Наверх
Курс НБУ
 

Банкіри: чому дешевшає долар і що далі буде з курсом

Среда, 06 Апрель 2016 12:34

Зниження курсу долара 5 квітня (з 26,20 грн ./$ до 26,05 грн ./$) відбулося з двох причин: через безперервний припливу експортної виручки в країну при невеликому попиті і стриманою політики Нацбанку, який сьогодні викупив не весь надлишок долара з міжбанку.

«Передумовами активізації продавців валюти є попит, що знизився на валюту з боку імпортерів, сезонні експортні валютні надходження енергоносіїв, насамперед металургам, і періодичні продажу валютних надходжень при докапіталізації банків», - зазначив UBR.ua начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський.

Якщо вчора Нацбанк в ході свого аукціону постарався вигребти з ринку більше долара, то сьогодні НЕ поскупився, залишив трохи долара і імпортерам.

«Не дивлячись на те, що частина продавців вирішили піти на аукціон НБУ, дефіцит валюти не відчувалося. Після появи ціни відсікання, стало очевидно, що досить багато продавців залишилися не задоволені, так як їх ціни були вище курсу відсікання. Незважаючи на те, що НБУ викупив весь заявлений обсяг ($ 30 млн.), Пропозиції на ринку було досить, щоб зміцнити гривню », - підтвердив UBR.ua провідний експерт сектора продажу казначейських продуктів ОТП Банк В'ячеслав Озеров.

Загальний обсяг торгів 5 квітня склав $ 363,47 млн. (При 523 угодах), трохи збільшившись з учорашнього дня $ 326,82 млн. З числа продавців валюти сьогодні виділяли Приватбанку, ПУМБ, ING Bank і UniCredit Bank, а з продавців - Кредит Агріколь Банк і Сітібанк.

Чекають 26 грн ./$

Завтра фінансисти не чекають сюрпризів на міжбанку. «Швидше за все, пропозиція буде превалювати на міжбанку завтра, і найімовірніше, ринок буде знаходиться біля позначки 26 грн ./$», - спрогнозував UBR.ua директор департаменту казначейства Євробанку Василь Невмержицький.

Від Нацбанку в разі великих валютних продажів чекають викупу долара на рівні 26,10 грн ./$. «Регулятор привчив ринок до цієї позначки, так що вона очікувана. Старт же торгів в середу найімовірніше відбудеться в рамках 26,0-26,10 грн ./$ », - сказав UBR.ua начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.

Говорячи про фактори, фінансисти як і раніше роблять упор на попиті-пропозиції, хоча і не виключають психологічного впливу на ринок світового офшорного скандалу, після витоку інформації про податкові гаванях в Панамі. «Основними чинниками на міжбанку як і раніше залишаються активність експортерів і участь НБУ у формуванні валютного попиту і пропозиці

на міжбанківському ринку. Також ринок продовжує стежити за розвитком ситуації навколо «панамського скандалу», - вважає Станіслав Верхградський.

Зростання інтересу до долара найближчим часом він не чекає. «У найближчій перспективі не очікуємо, що обсяги попиту на валюту можуть підтягнутися до пропозиції, оскільки опалювальний сезон вже позаду, та й купівельна спроможність населення залишається низькою. Швидше, навпаки, обсяги пропозиції можуть знизитися », - підкреслив Верхградський, і спрогнозував на завтра старт міжбанку діапазоні 26,0-26,15 грн ./$, при цьому він допустив 5-10-копійчане зниження готівкового курсу долара (сьогодні він просів на 5 копійок - до 25,95-26,05 грн ./$).

Позитивні оцінки по валютному ринку фінансисти дають і на середньострокову перспективу. «З точки зору економічних чинників на обсяги валютної виручки на українському міжбанківському ринку негативно може впливати тільки динаміка цін на світових сировинних ринках. В іншому, зараз міжбанк не просто здатний забезпечувати себе необхідною кількістю валюти, але і навіть поповнювати міжнародні резерви регулятора », - підсумував директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%