Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

Верховна Рада-VII: санкції, люстрація і вибори

Ольга Марчук
економічний оглядач

№8(31)(2014)

Попри те що Верховна Рада України згідно із затвердженим нею графіком мала працювати у серпні чотири дні в пленарному режимі, депутатам для вирішення поточних питань знадобилося всього два засідання. Звісно, що літо не сприяє робочому настрою, незважаючи навіть на ситуацію в державі і гостру необхідність правового врегулювання низки життєво важливих моментів.

Законодавчих актів, які підготували до розгляду на серпневих засіданнях парламенту, виявилося вкрай багато. Це й урядовий законопроект щодо введення санкцій проти Російської Федерації, п’ять варіантів змін до виборчого законодавства України, проект постанови, яким пропонується внести зміни до чинних правил мобілізації у зв’язку з неоголошеною війною РФ проти України, законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо бюджетної децентралізації, щодо збільшення видатків ЦВК для проведення позачергових виборів народних депутатів України та низка інших документів.

Саме тому лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок вже на початку першого пленарного засідання, яке відбулося 12 серпня, з трибуни парламенту виступив з вимогою, щоб Верховна Рада весь тиждень працювала у пленарному режимі. «Рада має працювати весь тиждень, а не лише у вівторок. Ви собі можете уявити, що наші вояки на Східному фронті лише у вівторок воюватимуть з російськими окупантами, – як ми тоді переможемо у війні? Всі нардепи мають залишатись і працювати», – заявив він. Його підтримав член депутатської групи «За мир та стабільність» Михайло Опанащенко, який запропонував народним обранцям «працювати весь тиждень, а якщо потрібно – працювати і на наступному».

Олег Тягнибок також вкотре порушив тему ухвалення законодавства про люстрацію. Його ініціативу підхопили колеги з фракції «УДАР». Її керівник Віталій Ковальчук заявив про вимогу розгляду в парламенті законопроектів про люстрацію та про вибори за пропорційною системою і відкритими списками: «Цьому парламенту треба виконати декілька обов’язків. Перше – очищення влади. Маємо розглянути закон про люстрацію, який потребує доопрацювання, але зараз його необхідно включити до порядку денного, щоб розпочати розгляд. Крім того, фракція «УДАР» підтримує закон про вибори за пропорційною системою та відкритими списками. Те саме заявляли представники інших демократичних сил. Необхідно підтримати слова конкретними діями».

Він додав, що «УДАР» вимагає позбавити недоторканності депутатів, які підтримували сепаратизм і тероризм: «Не можна допустити, щоб ті, хто стояв за найганебнішими рішеннями парламенту, на чиїх руках кров Небесної сотні, насолоджувалися депутатською недоторканністю і під цим приводом йшли на вибори. Принаймні, Калетнік і Олійник, які причетні до ухвалення законів 16 січня. Закликаємо Генпрокуратуру зробити подання щодо зняття недоторканності з тих, хто підтримував тероризм і сепаратизм». А голова фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Сергій Соболєв вкотре наголосив на необхідності негайного розгляду Верховною Радою Угоди про асоціацію з ЄС та її ратифікації. За його словами, ратифікація Угоди є запорукою «курсу, обраного мільйонами громадян під час Революції гідності».

Проте, незважаючи на промовисті заяви й заклики, у нардепів елементарно не вистачило голосів навіть для включення до порядку денного жодного з шести запропонованих законопроектів про вибори. Після провального голосування Голова Верховної Ради Олександр Турчинов оголосив перерву для консультацій. Тим часом у кулуарах парламенту регіонал Михайло Чечетов заявив журналістам, що фракція Партії регіонів не має наміру підтримувати жоден законопроект про вибори: «Вибори – це політична війна. Якщо ми не припинимо війну на сході та ще затіємо політичну війну, то Україна не витримає. Фракція регіонів сьогодні не братиме участі у прийнятті жодних законів про вибори. Наша принципова позиція – мир. Ми повинні дати можливість громадянам сходу направити своїх кандидатів у Верховну Раду України. Це можливо тільки коли буде мир. Тоді й голосуватимемо».

Після перерви Олександр Турчинов повідомив, що на нараді з керівниками фракцій було вирішено розглянути два законопроекти про вибори – № 4470а та 4471а. Однак консультації не допомогли – народні депутати відмовилися включити до порядку денного ці документи. Ближче до обіду до Верховної Ради прибув Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він вирішив своєю присутністю підтримати розгляд урядового законопроекту щодо запровадження санкцій проти Російської Федерації. Документом пропонувалося затвердити майже 30 видів санкцій проти іноземних суб’єктів. Кабмін ініціював введення санкцій щодо 172 фізичних і 65 юридичних осіб Росії за підтримку й фінансування тероризму, анексії Автономної Республіки Крим та зазіхання на територіальну цілісність України.

Верховна Рада у першому читанні ухвалила цей законопроект. За нього проголосували 243 нардепи. При цьому фракція Партії регіонів не дала жодного голосу. Документ вирішили направити на доопрацювання для розгляду в другому читанні. Окрім цього, парламент ратифікував угоду між урядами України та Японії щодо позики на політику розвитку та здійснення економічних реформ. Згідно з угодою, позика у сумі до 10 млрд ієн надається Японським агентством міжнародного співробітництва як співфінансування системного проекту Світового банку «Перша позика на політику розвитку». Після цього народні депутати також вирішили передати Міністерству внутрішніх справ 41 автомобіль з автопарку Верховної Ради.

На вечірньому засіданні Рада ухвалила закони «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо місця перебування та права на освіту» та «Про податковий і митний конт­роль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України». Потім прийняли Закон «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних і тяжких хвороб», яким, зокрема, передбачено спрощену реєстрацію в Україні деяких лікарських засобів, що були зареєстровані компетентними органами США, ЄС.

Разом з тим законопроекти, що стосуються проведення люстрації в Україні, вирішили розглядати на пленарному засіданні у четвер, 14 серпня. Тоді ж запланували розглянути зміни до виборчого законодавства, законопроект про внесення змін до Державного бюджету з метою збільшення видатків ЦВК для позачергових виборів народних депутатів. У другому читанні мали намір прийняти й законопроекти про санкції та про запобігання сепаратизму й подолання наслідків сепаратистської діяльності.

На початку цього засідання Сергій Соболєв з парламентської трибуни заявив, що його фракція вимагає розглянути законопроект про люстрацію як один із першочергових, додавши, що це вимога Майдану, мітингувальників, і треба прислухатися до вимог народу. Він також наполягав на розгляді законопроекту про вибори міського голови Харкова і нагадав про давню вимогу «Батьківщини» – якнайшвидше внесення у ВР закону про ратифікацію Угоди про асоціацію з Євросоюзом. «Виникла критична ситуація, оскільки багато країн ЄС поставили у свій графік ратифікацію Угоди з Україною на вересень, а ми ще у своєму парламенті не ратифікували», – констатував він. Олег Тягнибок наголосив на першочерговості питань очищення влади, законопроектів стосовно АТО та виборчого законодавства.

Олександр Турчинов після таких вимог пообіцяв, що Верховна Рада не розійдеться, доки не буде розглянуто законопроект про люстрацію. При цьому нардепи не внесли до порядку денного три законопроекти про вибори. Два законопроекти авторства Сергія Соболєва (№ 4222а та № 4470а) передбачали проведення виборів за пропорційною системою та відкритими списками, законопроект Андрія Іванчука (№ 4471а) пропонував вибори за змішаною системою.

Потім Рада ухвалила законопроект про відновлення військових прокуратур в Україні, яким передбачено порядок створення, застосування та матеріально-технічного забезпечення військових прокуратур, а також соціального захисту їхніх керівників зі статусом військовослужбовців. Наостанок Олександр Турчинов оголосив перерву в роботі парламенту на 30 хвилин для консультацій з лідерами фракцій.

Перерву деякі народні обранці використали не тільки для консультацій, але й для «видовищ», яких у сесійній залі останнім часом значно поменшало. У кулуарах Верховної Ради виникла сутичка між нардепом Олегом Ляшком та позафракційним Олександром Шевченком. Ляшко пояснив журналістам, що Шевченко виконує вимоги Коломойського щодо його дискредитації. Колишній гендиректор «Буковелю» Шевченко у свою чергу розповів, що він побив Олега Ляшка за те, що той прискіпується до мажоритарників.

Після перерви Арсеній Яценюк представив доопрацьований законопроект щодо реформування ГТС. Він запевнив, що згідно з цим документом українська газотранспортна система залишається повністю у державній власності, а держава оголосить публічний конкурс на залучення інвесторів щодо її модернізації та експлуатації. При цьому такими інвесторами можуть бути тільки компанії ЄС, які відповідно сертифіковані, або США. Верховна Рада ухвалила цей законопроект.

Ухвалила Рада ще один важливий закон – про санкції у зв’язку з агресією Росії. За це рішення проголосували 244 нардепи. При цьому з документа вилучено статтю щодо заборони ЗМІ. Арсеній Яценюк подякував депутатам за ухвалення законів щодо реформування ГТС та санкцій проти Росії. Він наголосив: Україна довела, що вміє себе захищати.

Проте лідери парламентських фракцій так і не знайшли компромісу щодо ухвалення закону про зміни до виборчого законодавства України. «Щодо змін до виборчого законодавства, то, на превеликий жаль, народні депутати не знайшли формату, відповідно до якого можна було б отримати 226 голосів за тими чи іншими законами. Тому поки немає змін до виборчого законодавства, вибори вже наступної Верховної Ради відбуватимуться за старим законом, після того як вони будуть оголошені», – повідомив спікер парламенту. Водночас він закликав керівників депутатських груп і фракцій продовжити консультації з цього питання.

Далі народні депутати таки ухвалили у першому читанні законопроект «Про очищення влади» та ще низку документів. На вечірньому засіданні за основу було прийнято законопроекти про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції та про внесення змін до Податкового кодексу України, якими, зокрема, пропонується встановлення мораторію на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними зобов’язаннями громадянам України, місце проживання яких знаходиться на території проведення антитерористичної операції, а також тим, які переселилися з неї у цей період.

Народні депутати прийняли за основу і в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо перерозподілу видатків, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості на підтримку вугільної галузі). У першому читанні ухвалили законопроект про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» щодо працівників калійно-магнієвих копалень та про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо забезпечення реалізації прав підприємств, установ та організацій громадських організацій інвалідів на пільгове оподаткування). Верховна Рада також проголосувала за прийняття законопроекту про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України загалом.

Завершення роботи сесії відбулося 2 вересня.


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%