Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

Бухгалтери розбиралися зі стратегією підприємств у світлі змін в оподаткуванні

Ольга Марчук
економічний оглядач

№3-4(50-51)(2016)

Бухгалтерський бізнес-форум «Стратегія підприємства на 2016 рік у світлі найважливіших податкових змін» відбувся 3 березня 2016 року в Києві.

Ініціатором заходу стала громадська організація «Всеукраїнський бухгалтерський клуб», яка є професійним об’єднанням українських бухгалтерів, держслужбовців, юристів, аудиторів. Підтримала проведення форуму Торгово-промислова палата України, а голов­ним партнером виступила Видавничо-консалтингова компанія «Баланс-Клуб». У числі медіа-партнерів, які надавали інформаційну підтримку заходу, – журнал «Незалежний АУДИТОР».

3-4-50-51-52-1

Форум зібрав близько сотні бухгалтерів, керівників комерційних підприємств, юридичних служб. Його відмінністю від інших схожих заходів став формат проведення. Учасників очікували не лише доповіді спікерів, а й круглі столи, де кожен мав можливість отримати кваліфіковану допомогу та поради від експертів з оподаткування, фахівців із контролюючих органів, юристів. Окрім цього, присутні мали змогу висловити свої позиції щодо суперечливих питань, пов’язаних із господарською діяльністю та бухгалтерським обліком, послухати думки колег, разом з експертами знайти рішення.

Ключовою темою форуму став пошук шляхів для вироблення стратегії підприємства у світлі вкрай важливих податкових змін і з урахуванням нинішньої непростої економічної обстановки, у якій перебуває держава. Розпочали обговорення з питань експортної стратегії підприємств. Рекомендації щодо підготовки та виходу підприємств на експорт, страхування експортних операцій давав керівник координаційного центру з підтримки експорту ТПП Олександр Колесников. Він запевнив присутніх у намірах ТПП надавати всебічну підтримку виробникам у просуванні підприємств та товарів на європейський ринок.

Говорили й про те, як зменшити валютні ризики підприємств, яке валютне регулювання очікується у поточному році, про актуальні валютні обмеження НБУ та інші моменти оподаткування і бухгалтерського обліку валютних операцій. Спікерами цих тем виступили керівник проектів департаменту валютного конт­ролю «Альфа-Груп» Галина Рошак, редактор рубрики ІТС «Методична підтримка «1С:Підприєм­ство 8» Ірина Чухно та головний редактор всеукраїнських бухгалтерських видань «Баланс» і «Бібліотека «Баланс» Ольга Целуйко.

Другий блок обговорення був присвячений правовому супроводу бізнесу з акцентом на нововведеннях та основних тенденціях роботи у 2016 році. Розглянули питання новацій у сфері державної реєстрації суб’єктів господарювання, зокрема зміни до установчих документів. Торкалися моментів конт­рольно-перевірочної роботи. Тут поради щодо захисту бізнесу з урахуванням зовнішньоекономічної складової діяльності підприємств давав практикуючий адвокат, керівник практики податкового права АТ «Юскутум» Андрій Фомічов. Окремий блок питань висвітлила начальник юридичної служби редакції «Баланс» і «Бібліотека «Баланс» Олена Кантерман. 

У третьому блоці питань бухгалтери розглядали зміни 2016 року, які стосуються ПДВ. Зокрема начальник управління методології непрямих податків Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС Сергій Тимошенко розповів про те, що змінилося у формі декларації та чим викликані ці зміни, ознайомив з основними особливостями її заповнення. Про особливості заповнення податкової накладної, випадки визнання її недійсною, можливості виправлення помилок, мінімізацію фінансових втрат від нереєстрації чи несвоєчасної реєстрації податкової накладної говорили експерти, редактори видань «Баланс», «Баланс-Агро», практичних посібників «Бібліотека «Баланс».

Пленарна робота була доповнена роботою на двох круглих столах. Учасники мали змогу розглянути тему оподаткування для агропідприємств та розібратися з проблемними питаннями ПДВ для комерційних підприємств. У форматі запитань-відповідей було обговорено аспекти щодо спрощеної системи оподаткування для сільгоспвиробників, зміни ставок єдиного податку з початку 2016 року, операцій із земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Присутні мали можливість детальніше дізнатися про зміни в земельному законодавстві щодо використання земель сільськогосподарського призначення.

3-4-50-51-52-2

Учасників бухгалтерського форуму вітав генеральний директор Видавничо-консалтингової компанії «Баланс-Клуб», голова громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» Аполлон Позов. Він наголосив, що головним завданням вважає дати бухгалтерському співтовариству максимум користі від заходів, організованих «Балансом». Крім того, нагадав, що учасники попередніх бухгалтерських форумів, конгресів обговорювали проблемні питання, фіксували їх у резолюціях, які передавали на розгляд до органів державної влади. Як засвідчив аналіз документів, до них прислухалися, і близько 90 % заявлених проблем таким чином вдалося вирішити. Саме тому, на його думку, бухгалтерам просто необхідно збиратися разом, ділитися інформацією. А ще потрібно проводити більш продуктивний діалог між представниками професійних організацій, бізнесом і громадськістю, щоб відновити довіру до професії. 

Учасники бухгалтерського бізнес-форуму мали можливість не лише підвищити свій професійний рівень та отримати відповіді на актуальні питання. За традицією захід завершився розважальною подією – презентацією економічного роману «Правила грошей», який деякі експерти уже розцінили як новий напрям у літературі. Представляли книжку автор Олександр Астремський та автор ідеї Світлана Позова. Присутні мали нагоду отримати примірники видання з автографами авторів.


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%