Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

Луганщина у Києві продемонструвала економічний потенціал

Ольга Марчук
економічний оглядач

№3-4(50-51)(2016)

Економічний форум «Луганська область: перспективи розвитку, виклики та можливості» відбувся 15 березня 2016 року в рамках Днів Луганщини у Києві. Організаторами заходу виступили Луганська обласна державна адміністрація і Торгово-промислова палата України.

Майданчиком для експозиції потенціалу області стала ТПП України. Вибір організатори пояснили тим, що найпершим завданням визначили пошук торговельних та інвестиційних партнерів для краю, який втратив економічні зв’язки, насамперед із сусідньою Росією, через бойові дії на Сході країни, у тому числі на території частини області. Водночас ТПП України може професійно скоординувати процес пошуку інтересів.

3-4-50-51-56-1

Метою заходу стало ознайомлення із соціально-економічною ситуацією в регіоні, інвестиційним потенціа­лом області, програмами міжнародної підтримки та пропозиціями донорських організацій щодо стабілізації й подальшого розвитку економіки Луганщини. Нині на підконтрольних українськійвладі територіях у промисловості працюють 489 підприємств, з яких 9 – великих, 99 – середніх та 381 – мале. У сільському господарстві та промисловості налічується 2515 малих, 185 середніх підприємств та 18 010 фізичних осіб-підприємців.

На виставці свої можливості продемонстрували 29 підприємств промисловості, серед яких відомі в Україні та за кордоном Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», картонно-паперовий комбінат та трубний завод із Рубіжного, Лисичанський склозавод. Агропромисловий комплекс був презентований майже півтора десятками аграрних та переробних підприємств. Окрім цього, участь у заході взяли банківські установи, інфраструктурні формування, представники малого бізнесу.

Голова Луганської облдержадміністрації – керівник військово-цивільної адміністрації Георгій Тука, відкриваючи захід, зачитав вітання від Президента України, у якому підкреслювалося, що «Луганщина була і залишається невід’ємною частиною економіки України». Очільник області зауважив, що важливо відродити промислову потужність Луганщини для подальшого розвитку регіону. Він наголосив, що від українських та іноземних учасників форуму чекають нових ідей і рішень, втілення яких дасть змогу модернізувати економіку області, вийти на вітчизняні та закордонні ринки збуту. Регіон також потребує участі міжнародних донорів у процесі відновлення інфраструктури і тільки завдяки спільним зусиллям Луганщина посідатиме вагоме місце в українській економіці. 

Говорячи про цілі проведення Днів Луганщини у Києві, Георгій Тука підкреслив: «Організовуючи цей захід, ми мали дві мети. Перша – це руйнація штампів. Щодо другої, то, на жаль, географічно склалося, що Луганщина розташована на межі з Росією, і більшість ринків збуту виробництв, які працюють у регіо­ні, були на території Російської Федерації. Зараз ці ринки збуту втрачені. Тому луганським підприємствам треба надавати допомогу в пошуках альтернативних варіантів збуту. Нині вже є певні пропозиції щодо допомоги та налагодження взаємодії між нашими виробниками і можливими покупцями продукції».

Пріоритетом у діяльності обласної влади, за його словами, наразі є інфраструктурні проекти. «Ми потребуємо новітніх технологій, обладнання, ноу-хау, а не допомоги, яку потім необхідно повертати», – констатував він.

Під час пленарного засідання Георгій Тука повідомив, що планується будівництво нової залізничної гілки протяжністю близько 45 кілометрів. Нині багато підприємств, що займаються переробкою сільськогосподарської продукції, перебувають на окупованій території, залізничне сполучення проходить через цю територію, і частина регіону фактично виявилася відрізаною від «великої України», що істотно ускладнює логістику, створює значні проблеми для сільгоспвиробників, які просто не мають можливості вивозити свою продукцію до ринків збуту. Нова колія дасть змогу зняти ці проблеми.

Окрім цього, німецька компанія, яка займається будівництвом доріг, запропонувала свої послуги щодо ремонту семи кілометрів дороги в Луганській області. Фахівці з Німеччини завезуть свою техніку в регіон, яку потім залишать у лізинг, навчать українських колег новим технологіям. 

Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко наголосив, що завдяки аграріям краю Луганська область минулого року засіяла 96 % територій, підконтрольних українській владі, зібрала більше мільйона тонн зернових на відміну від окупованих територій, де майже повністю зруйновано фермерство, знищено бізнес, є всі ознаки гуманітарної катастрофи. Він переконаний, що це гарний приклад усьому світові, що Луганщина є справді територією, відкритою для інвестицій та розвитку.

Президент ТПП України Геннадій Чижиков відзначив позитивний ефект такого заходу, тим паче, що «представники луганського бізнесу вірять не тільки у відродження регіону, а й у те, що Україна займатиме гідне місце у світі». Він висловив переконання, що завдяки цим мужнім людям«Луганськ вистоїть, а область стане сильною і потужною», а також додав, що з бізнесом Луганської області легко працювати, бо він навіть у цей непростий час «швидко приймає рішення». 

Голова Державного агентства України з питань відновлення Донбасу Вадим Черниш назвав головні напрями діяльності державного органу: відродження інфраструктури, розвиток усіх форм малого бізнесу, зміцнення миру та подолання корупції. Він звернув увагу, що багато міжнароднихпартнерів зацікавлені взяти участь у роботах із відбудови Донбасу.

Про міжнародну підтримку Луганщині говорили голова офісу ООН з координації гуманітарних питань в Україні Барбара Манзі, заступник директора Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ в Україні Ніколас Хемпель, директор Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хіємстра, який привітав учасників форуму та закликав до активної співпраці міжнародних організацій і місцевої влади.

Заступник київського міського голови Ганна Старостенко звернулася до учасників із вітанням від мера Києва. Перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк під час презентації економічного потенціалу області підкреслила, що в регіон залучено $582,4 млн інвестицій. Створюються індустріальні та технологічні парки, які визнані пріоритетними «точками зростання».

Заступник міністра інфраструктури України Микола Снітко повідомив про виділення €60 млн на розвиток інфраструктури Донбасу. Голова правління акціонерного товариства «Ощадбанк» Андрій Пишний відзначив успіхи в питанні налагодження соціальних виплат на лінії розмежування.
Підсумковим акордом форуму в Києві стало підписання Меморандуму про взаємодію між Луганською областю та ТПП України. Сторони наголошували, що документально формалізуючи напрями спів­праці, вони нададуть їй іншого виміру. У рамках заходу також підписані меморандуми про співпрацю з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ, Укрзалізницею, Ощадбанком, міжнародним фондом «Відродження».


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%