Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

Давос-2018: Україна розширює присутність

Ольга Марчук
економічний оглядач

№1-2(72-73)(2018)

Понад шість десятків глав держав і урядів взяли участь у щорічному Всесвітньому економічному форумі (WEF), який відбувся 22–26 січня 2018 року в швейцарському Давосі. Форум став 48-м за рахунком і зібрав рекордну кількість гостей – понад три тисячі.

Відкрив офіційну частину форуму його засновник Клаус Шваб. Він закликав «показати, що лише спільними зусиллями ми можемо поліпшити ситуацію у світі» та підкреслив, що ніхто «поодинці не може насправді конструктивним чином впоратися з глобальним складним порядком денним». Присутніх вітав президент Швейцарської Конфедерації Ален Берсе, а вступну промову виголосив прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, який висловив переконання, що економіка його держави розвиватиметься цього року найшвидшими темпами.

1-2-72-73-142

Глобальні проблеми світові лідери цього року обговорювали під гаслом «Створення спільного майбутнього в розколотому світі». Загалом відбулося понад 400 сесій за чотирма умовними категоріями – дискутували про шляхи забезпечення сталого розвитку світової економіки, досягнення порозуміння у багатополюсному світі, способи подолання соціальних суперечностей та формування гнучкого управління технологіями.

Особливістю ВЕФ-2018 стало те, що на ньому співголовували лише жінки. Серед них – генеральний секретар Міжнародної федерації профспілок Шаран Барроу, голова Європейської організації ядерних досліджень Фабіола Джанотті, керівник глобальної енергетичної компанії ENGIE Group Ізабелла Кошер, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, гендиректор IBM Вірджинія Рометті, глава Mann Deshi Mahila Bank Четна Сінха, прем’єр-міністр Норвегії Ерна Солберг.

Аналітики ще напередодні форуму зауважували, що Давос-2018 матиме велике значення для нашої держави. Підставами для такого твердження стали заявлена участь ключових впливових світових лідерів, серед яких найочікуванішою фігурою був президент США Дональд Трамп, та запланована низка зустрічей з керівництвом України.

Українська делегація

Українську делегацію на форумі очолив Президент України Петро Порошенко. Окрім низки двосторонніх зустрічей з главами держав та урядів, керівниками міжнародних фінансових організацій, президентами провідних світових компаній та інвесторами він виступив із промовою під час сесії «Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?», взяв участь у неформальному засіданні світових економічних лідерів «Створення спільного майбутнього в розколотому світі» та мав виступ під час інвестиційної панелі Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA) в Ukrainian House Davos.

До складу делегації також увійшли міністр фінансів Олександр Данилюк та міністр інфраструктури Володимир Омелян, який напередодні зауважував, що міністерство підготувало пропозиції для інвесторів у сфері морського, залізничного, авіаційного транспорту, автодорожнього будівництва та пошти. Побував на форумі і мер столиці Віталій Кличко з братом Володимиром. Їм вручили спеціальну відзнаку «За успішне багаторічне просування позитивного образу України в світі». Віталій Кличко під час виступу на панельній дискусії на тему «Київ як новий глобальний технохаб» закликав інвесторів долучитися до технологічного, інноваційного розвитку української столиці.

«Український дім» та «Український сніданок»

Свідченням розширення присутності України на ВЕФ стало відкриття «Українського дому» (Ukrainian House Davos). За задумом організаторів (Фонд Віктора Пінчука разом з Western NIS Enterprise Fund та Українською асоціацією венчурного та приватного капіталу) «Український дім» став тим майданчиком, який представив Україну міжнародним партнерам, продемонструвавши глобальним лідерам бізнесу, політики та громадянського суспільства інвестиційний потенціал та бізнес-можливості країни. Такий формат спілкування у Давосі застосовано вперше, і проходив він під гаслом «Україна: Креативність. Інновації. Можливості».

Саме там знайомили учасників з можливостями України в агросекторі засновник агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» Юрій Косюк, голова Digital Farming Bayer Тобіас Меннес, засновник та генеральний директор AgroHub Юлія Порошенко. Серед ключових питань, які були винесені на обговорення, – IT-послуги, аграрна сфера, технологічні хаби, криптовалюти і блокчейн, відновлювана енергетика та венчурне інвестування. В «Українському домі» принагідно було також продемонстровано роботи молодої української художниці Анни Звягінцевої, яка виборола спеціальну премію та приз громадськості національної премії PinchukArtCentre у 2015 році.

За традицією Фонд Віктора Пінчука та міжнародна інвестиційно-консалтингова група EastOne провели щорічний «Український сніданок». Він відбувся під гаслом «Створення спільного майбутнього у мінливому світі». Спікерами заходу стали Петро Порошенко, міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, перший заступник керівного директора МВФ Девід Ліптон, голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер, екс-президент Польщі (1995–2005) Александр Квасьневський та колишній Генеральний секретар НАТО (2009–2014), прем’єр-міністр Данії (2001–2009) Андерс Фог Расмуссен. Модератором дискусії виступив ведучий програми Fareed Zakaria GPS (CNN) Фарід Закарія.

Петро Порошенко заявив, що минулий рік став роком збільшення кількості інвестицій в Україну, що свідчить про довіру інвесторів до нашої держави. Він додав, що співпраця з Міжнародним валютним фондом продовжуватиметься, і повідомив, що Україна планує здійснити реформу в податковій сфері, зокрема замінити податок на дохід податком на виведений капітал. Президент пообіцяв, що буде вестися робота над створенням Національного бюро фінансових розслідувань, яке чітко концентруватиметься на аналітичних послугах, планується створити ефективну систему, яка захищатиме інвесторів.

Двосторонні зустрічі

У рамках форуму традиційно відбулося чимало зустрічей Президента України з лідерами провідних держав світу та міжнародних організацій. З прем’єр-міністром Держави Ізраїль Беньяміном Нетаньягу Петро Порошенко обговорив створення зони вільної торгівлі між країнами та перспективи миротворчої місії ООН на Донбасі. З віце-президентом Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем говорили про шляхи подальшої інтеграції енергетичного ринку України до ринку ЄС, а також можливі механізми приєднання України до Енергетичного союзу ЄС.

На зустрічі з прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте Петро Порошенко наголосив, що Україна розраховує на подальшу підтримку Нідерландами політики санкцій щодо Росії до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави, а також висловив сподівання на тісне співробітництво в ООН, зокрема у контексті непостійного членства Нідерландів у Раді Безпеки ООН у 2018 році. Під час зустрічі з державним секретарем США Рексом Тіллерсоном вдалося домовитися про координацію дій в оборонно-безпековій сфері та відновлення роботи Комісії стратегічного партнерства Україна – США.

У розмові з президентом Швейцарії Аленом Берсе Петро Порошенко відзначив динамічний розвиток співробітництва, про що свідчить зростання двостороннього товарообігу та збільшення швейцарських інвестицій в економіку України. З прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем обговорили перспективи участі України в енергетичних проектах, які реалізуються в Хорватії та спрямовані на зміцнення енергетичної безпеки Європи.

Президент Світового банку Джим Йонг Кім під час зустрічі заявив про готовність і надалі підтримувати Україну на шляху впровадження структурних реформ в економіці. Співрозмовники підтримали необхідність створення незалежного антикорупційного суду. Також відбулися зустрічі з лідерами Великої Британії, Естонії, Литви.

Важливими меседжами потішила Петра Порошенка у Давосі директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард. Вона позитивно оцінила зустріч, назвавши переговори конструктивними. При цьому директор-розпорядник МВФ підтвердила, що Фонд «разом із іншими міжнародними партнерами готовий і надалі підтримувати Україну в її зусиллях щодо реформування». Петро Порошенко наголосив, що співпраця з МВФ є важливим чинником зміцнення макроекономічної стабільності та індикатором довіри до проведення внутрішніх реформ.

У промові на сесії «Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?» Президент України висловив впевненість, що держава у 2021 році отримає перспективу членства в ЄС. Він припустив, що підтримку Україні нададуть Польща і Литва, а також наголосив на важливості об’єднання всього вільного світу для боротьби з гібридною інформаційною війною та виступив з ініціативою створити нову коаліцію з метою протистояння агресії Росії.

Український лідер критично висловився щодо газопроводу «Північний потік – 2», зауваживши, що цей проект «є чисто політичним інструментом в руках Кремля та не має жодного відношення до економіки». Він додав, що ще одна мета «Північного потоку» – розділити Європу. Водночас Петро Порошенко наголосив, що рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору між «Нафтогазом України» та російським «Газпромом» припинило використання Росією газу як інструменту політичного тиску.

Президент України також запевнив, що проводить боротьбу з корупцією, оскільки це є пріоритетом його політики, а не у зв’язку із візовою лібералізацією з ЄС чи намаганнями отримати транш від МВФ. Він заявив, що Україна має гарну підтримку з боку Конгресу США та президента Дональда Трампа.

Меседжі світових лідерів

Президент Франції Еммануель Макрон у Давосі пообіцяв, що Франція стане прикладом у боротьбі з глобальними кліматичними змінами і закриє

до 2021 року всі теплоелектростанції на вугіллі та запустить програми з розвитку екологічно чистих технологій. Паралельно Франція інвестуватиме у розвиток інновацій та досліджень, створить фонд для їх фінансування, обсяг капіталу складе €10 млн.

Президент Світового банку Джим Йонг Кім на одній із робочих панелей закликав зменшити рівень бідності на планеті, аби всі люди отримали переваги глобального економічного зростання, щоб не допустити поширення конфліктів у світі, зростання екстремізму та виникнення нових хвиль міграції. Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард звернулася до країн Європи із закликом змінити фінансову політику і надавати більшу підтримку молоді. Лагард позитивно оцінила тенденції зростання світової економіки. За озвученими главою МВФ прогнозами, у 2019 році очікується глобальне економічне зростання на 3,9 %.

Канцлер ФРН Ангела Меркель закликала Європу до більшої згуртованості, посилення економічної міцності заради того, щоб витримувати в умовах жорсткої конкуренції на світових ринках. Вона також зауважила, що Європа має більше покладатися на власні сили, в тому числі у вирішенні глобальних конфліктів. Прем’єр-міністр Італії Паоло Джентілоні додав, що його країна виступає за зміцнення спільної зовнішньої політики Євросоюзу в світі. Політик також порушив тему спільної політики щодо міграції та системи надання притулку.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що технологічні компанії та інвестори мають розділити фундаментальну соціальну відповідальність за безпеку цифрових технологій, а «питання криптовалют, таких як біткоїн, ми маємо розглядати дуже серйозно, особливо через те, що вони можуть бути використані зловмисниками». Вона додала, що Британія матиме величезні можливості залучати технологічні компанії після того, як країна вийде з Європейського Союзу.

Директор головного офісу Центральної групи керівників з питань економіки та фінансів Китайської Народної Республіки Лю Хе пообіцяв, що Китай послабить обмеження для іноземних компаній у своєму секторі фінансів, виробництва та послуг і одночасно з цим збільшить зусилля із захисту інтелектуальної власності та збільшення імпорту. Він зазначив, що відкритість Китаю є важливою не лише для країни, а й для всього світу.

Президент США Дональд Трамп висловив переконання, що зараз – найкращий час для того, щоб інвестувати в економіку Сполучених Штатів Америки. Серед аргументів він навів факт, що його адміністрація значно зменшила податковий тиск на бізнес, створивши надзвичайно сприятливі умови для розвитку економіки. Трамп також звернув увагу на проблеми міжнародної безпеки та закликав спільно боротися з викликами сьогодення.

Що запам’яталося

Не обійшлося на форумі без неформатних подій. Міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Королівства Іспанія Альфонсо Дастіс знепритомнів під час дебатів на тему соціальної згуртованості. Автомобіль із кортежу Дональда Трампа наїхав на поліцейського, однак обійшлося

без травм. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, який зазвичай з’являється на важливі зустрічі в кумедних або тематичних шкарпетках, цього разу також не порушив традицію. Одного дня вони були блакитними в чорні горохи, іншого – фіолетовими з жовтими качатами. А мільярдера, засновника Alibaba Group Джека Ма, статки якого оцінюють в $48,2 млрд, помітили у «непристойно» дешевій куртці. Журналісти вишукали, що її вартість – лише $795.

На Всесвітньому економічному форумі також домовилися про створення Глобального центру кібербезпеки. Він працюватиме в Женеві як автономна організація під егідою ВЕФ і стане першою міжнародною платформою, призначеною для співпраці з подолання проблем кібербезпеки. За словами експертів, щорічні втрати світової економіки через дії кіберзлочинців можуть досягати $500 млрд, тоді як, наприклад, річний ВВП Швейцарії в 2017 році оцінюється в $659 млрд.

Тим часом ресурс The Verdict спільно з асоціацією GlobalData WealthInsight склали рейтинг найбагатших спікерів цьогорічного Давосу. Президент України Петро Порошенко посів у ньому дев’яту позицію зі статками в $1,6 млрд. Загальна сума багатства усіх спікерів Давосу-2018 склала $414,3 млрд.


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%